maandag 13 oktober 2014

Snoepen mag!












































Het grote dilemma van iedere ouder. Wat, wanneer en hoeveel?
Onlangs werd ik met vier medemoeders
(diëtiste Anouk de Vries, Made by Ellen, Inge Truijes van Flair en Esther Hesseling)
uitgenodigd door Goody Good Stuff voor een tafelgesprek over snoepen.

Van vroeger herinner mij vooral het jaarlijks bezoek aan een vriendin van mijn ouders
die een snoepwinkel had.
Zij spaarde alle kapotte snoepjes op en mijn zusje en ik kregen elk een enorme zak halve smilies,
stukke dropsleutels, brokken schuimblok, gebutste toverballen enzomeer.
Van die snoepjes die je niet dagelijks kreeg.

De traditie van eens lekker mogen snoepen zette ik voort.
In vakanties mag er meer. Juist wel eens de zak lekkernij die ik gewoonlijke resoluut weer uit mijn winkelmandje gooi.

Maar lastig blijft het wel.
Tijdens ons gesprek kwam naar voren hoe bewust wij (en onze grotere kinderen) zijn.
Waar mijn moeder geen idee had van schadelijke E-nummers, zes dagen per week vlees op tafel zette, zie ik soms de bomen door het gezonde bos niet meer en wijst Elvis mij er fijntjes op dat er gelatine in winegums zit en dat ze dus niet vegetarisch zijn.
Vanuit die gedachte ontstonden de Goody Good Stuff Gummibeertjes.
De Amerikaanse Melissa Burton miste een vegetarische variant en is toen zelf op zoek gegaan naar een variant voor gelatine (waterlelie, wie had dat gedacht?)

Alles met mate. Niet recht in de leer en met ruimte om wel eens buiten de vaste patronen te eten.

In de brooddozen gaan nooit koek en snoep. Geen roze koeken als tussendoortje op school.
Maar als de vier uit school komen, is er wel altijd iets lekkers, Van nootjes tot wortels, van chocolade tot een stukje cake en ook heus eens snoepjes (maar dan wel graag de vega met natuurlijke smaak -en kleurstoffenvariant ;-) )

Wat is jullie snoepbeleid? Ben jij heel streng? Ik hoor graag jullie verhalen!


Foto 1 en 2 zijn gemaakt door Karen Steenwinkel
Dit artikel is onderdeel van een commerciële samenwerking

10 opmerkingen:

Bymarloesthuis@gmail.com zei

Onze jongens krijgen nog regelmatig een doosje met rozijntjes. En de oudste neemt vaak rijstwafels met kaas en een drinkbouillon als hij uit school komt. Of een groot stuk komkommer, soepstengel maar eerlijk is eerlijk... toch ook soms het snoepgoed met die beruchte E-nummers
;-)

Bartje zei

20 oude Belgische franken, dat was rond mijn 12ste levensjaar mijn weekbudget om te spenderen aan snoep. Ik mocht niet klagen hoor, vele lotgenoten mochten het met minder stellen. In die tijd stond men minder stil bij de schadelijke gevolgen van sommige bestanddelen van dit lekkere goed. Bij mijn weet beperkte de bezorgdheid zich enkel tot de rotte tandjes. Er hing dan ook een afschuwelijke poster bij de tandarts die ons moest wijzen om de schadelijke invloed van snoepen op die tandjes.
Maar snoepen is zo leuk en lekker. Snoepen hoort nu eenmaal bij kind zijn. Een Sint zonder snoep is als een Sint zonder Zwarte Piet.
Mijn standpunt (niet alleen voor snoep) is nog altijd die van mijn grootmoeder. "Bartje manneke, alles met een TE ervoor deugd niet, behalve tevreden".
Onze kinderen mogen dus gerust snoepen wat mij betreft maar niet TEveel, snoepen is een feest, maar het is niet alle dagen feest.

Stephanie Koster zei

Ik ben van het principe als ze van mij (ons, mijn man en ik ;-)) niet mogen halen ze het ergens anders. Ik heb ook wel geprobeerd stukjes komkommer en appel aan te bieden maar bij mij houden ze nou eenmaal van snoep. En voor alles geldt met mate. Twee snoepjes per dag moet naar mijn mening best mogen.
Groetjes, Stephanie

Greetje zei

Toen mijn kinderen nog thuis woonde, deden we 's middags om 3 uur altijd "gezellig".
Drinken, een koekje en een snoepje.
In het week-end kocht ik chips en nootjes en op was op.
Naar school heb ik nooit snoep meegegeven.
Als ik nu vraag of ze veel snoepen, zeggen ze "nee", helemaal geen behoefte aan.

Guy en Dina zei

Bartje's uitleg vind ik helemaal correct... lekker ouderwets correct. Moeilijk hoeft dat niet te zijn ;-)

Ciska zei

Ik ben het ook met Bart eens.
Ik wil ook dat ze leren zelf te begrenzen. Zodat ze niet op een verjaardag waar de bakjes op tafel staan helemaal los gaan. Of als ze straks op kamers gaan ineens 10 kilo zwaarder zijn. Niet alleen bewust snoepen maar bewust eten. Onze voeding bevat niet alleen teveel E nummers maar ook teveel suiker en teveel zout.Ook helemaal met Stephanie eens ik heb echt een hekel aan vriendinnetjes die zeggen kom dan gaan we eerst daar en dan daar een snoepje halen. Een keertje snoep kopen van je zakgeld prima en straks op de middelbare weet je al helemaal niet meer wat ze eten. Eten ze hun lunch nog op? Spenderen ze heel hun zakgeld aan snoep?? Maak ze bewust, praat erover kook samen en natuurlijk bak samen een lekkere taart.

pieke zei

geen snoep, wel koekjes, taart en chippies op zijn tijd, met name in het weekend.

Made by Ellen zei

Nou, je weet inmiddels wat mijn snoepbeleid is 😉 Leuk je ontmoet te hebben!
Groetjes, Ellen (blog Made by Ellen)

no matter zei

In de lunchtrommel bij ons gaan altijd bruine boterhammen met "gezond" beleg. Geen chocoladepasta of hagelslag, maar appelstroop en pindakaas mogen dan weer wel. Meestal is het worst of (smeer)kaas. Daarnaast krijgen ze een beker diksap en een pakje waterige appelsap. Als tussendoortje een stuk fruit of groente (wortelen, paprika, komkommer, tomaten).
Als ze 's middags thuis komen is het een volkoren koekje met een glas limonade. En op woensdag steevast een beker chocolademelk tussen de middag.
Moet ook eerlijk bekennen dat ik er heel slecht tegen kan wanneer er kinderen over de vloer komen die om snoep vragen. Natuurlijk krijgen ze af en toe een snoepje of een stukje chocolade, maar daar wordt niet om gevraagd.
Best streng wellicht, maar als je honger hebt, dan kun je altijd iets gezonds vinden in huis.

Anoniem zei

WIj hebben wel koekjes meestal biologisch, eventueel met suiker, maar nooit met Glucose-fructosesyroop, volgens de experts is dat gif nl. Het rukt wel op en zit nu ook (helaas) in onze geliefde Indische cake.
Glucose-fructose syroop is echt een reden om iets niet te nemen. Als de kinderen ergens anders wat te eten krijgen dan kijken ze of dat erin zit (dat doen ze uit zichzelf, heel grappig, kijken ze of het in de chips zit).
In het algemeen wordt hier niet gesnoept, we vergeten het eigenlijk. Bij thuiskomst drinken we iets en daarna gaat iedereen "iets" doen.
Zaterdag stond er in de krant dat "tussendoortjes" dik maken in de buik en lever, teveel eten bij maaltijden maakt dik "all-over" dus aan de manier van dik zijn kunnen ze afleiden wat er misgaat (denk ik dan).